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MEETINGS:
Closed Preliminary Hearings and
Telephone Conference Calls

J. Phil Gilbert, Chairman
State Board of Elections
1020 South Spring Stree
Springfield, Illinois
Dear Mr. Gilbert:

I have your Ietk efedn you ask two questions
e Upen Meetings Act (Ill. Rev.
Stat. 1981, 41 et segﬂ) to the State Board of
Elections. first ipqyire whether the Open Meetings Act in
any way prohi SZate Board of Elections from conducting
a closed preliminary'hearing pursuant to section 9-21 of The

Election Code (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 46, par. 9-21). For
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reasons hereafter stated, it is my opinion that the Open
Meetings Act does not prohibit the holding of a closed prelim-
inary hearing pursuant to section 9-21 of The Election Code.

Article 9 of The Election Code (Il1l. Rev. Stat. 1981,
ch. 46, par. 9-1 et seq.) sets forth requirements for the dis-
closure of political campaign contributions and expenditures
and provides for the administrative enforcement of these
requirements. The State Board of Elections is charged with
investigating and rendering judgment upon complaints filed
pursuant to article 9 of the Code. (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.
46, pars. 9-20, 9-21.) Section 9-21 provides in pertinent part
as follows:

"Upon receipt of such complaint, the Board shall
hold a closed preliminary hearing to determine whether
or not the complaint appears to have been filed on
justifiable grounds. Such closed preliminary hearing
shall be conducted as soon as practicable after af-
fording reasonable notice, a copy of the complaint,
and an opportunity to testify at such hearing to both
the person making the complaint and the person against
whom the complaint is directed. If the Board deter-
mines that the complaint has not been filed on jus-

tifiable grounds, it shall dismiss the complaint
without further hearing.

¥ % % "

(Emphasis added.)

Section 2 of the Open Meetings Act requires, with cer-
tain exceptions, that "[a]ll meetings of public bodies shall be
public meetings'. (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 102, par. 42.)

There is no question that the State Board of Elections is a
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"public Body" within the meaning of the Open Meetings Act.
(I11. Rev. Stat. 1981, ch. 102, par. 41.02.) Further, there is
no question that a preliminary hearing held pursuant to section
9-21 of The Election Code must be considered a "meeting' under
the Act. (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 102, par. 41.02.) None of
the exceptions contained in section 2 of the Open Meetings Act
(Il1. Rev. Stat. 1981, ch. 102, par. 42) apply to preliminary
hearings conducted pursuant.to section 9-21.

Thus, there appears to be a conflict between the two
statutes: the Open Meetings Act mandates that all meetings of
public bodies shall be open to the public yet section 9-21 of
The Election Code expressiy provides that the State Board of
Elections shall hold a closed preliminary hearing in the dis-
charge of its statutory duties under that section of the Code.

It is a well-established rule of statutory construc-
tion that, where there is an inconsistency between two
statutes, one of which expresses a general statutory policy and
the other of which is specific and relates to only bne subject,
the specific provision must prevail and must be treated as an

exception to the general provision. (Sierra Club v. Kenney

(1981), 88 Ill. 2d 110, 126.) 1In this case, the Open Meetings
Act is clearly an expression of a general public policy that
the deliberations of government be conducted openly and the

actions of government be taken openly. (Ill. Rev. Stat. 1981,
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ch. 102, par. 41.) 1In contrast, section 9-21 of The Election
Code contains a particular provision which requires a specific
public body to hold a closed hearing for an expressly limited
purpose. The specificity of this provision is evident by the
immediately subsequent provision in section 9-21 which requires
the Board to make its final judgment on complaints found to be
justifiable "after affording due notice and an opportunity for
a public hearing". (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 46, par. 9-21.)
Thus, the provision of section 9-21 at issue is plainly a
specific statutory expressionlof policy on one limited type of
gdvernmental action. Therefore, under the above rule of statu-
tory construction, the specific provision of section 9-21 of
The Election Code must be considered an exception to the
general mandate of the Open Meetings Act.

' The rule that the specific prevails over the general
has been held to be especially applicable where the specific
provision is enacted later in time than»the general statute.

(Bowes v. City of Chicago (1954), 3 I11. 2d 175, 205, cert.

denied, 348 U.S. 857, 75 S.Ct. 81, 99 L.Ed. 675 (1954); Ming
Kow Hah v. Stackler (1978), 66 Ill. App. 3d 947, 953-54, 957.)

In the instant case, "AN ACT in relation to meetings' was first
enacted in 1957. (Laws of 1957, vol. II, p. 2892.) Section
9-21 of The Election Code was enacted in 1974 by Public Act

78-1183. Therefore, as the later and more specific statute,
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section 9-21 must be construed as an exception to the Act's
general prqhibition against closed meetings.

For these reasons, it is my opinion that the Open
Meetings Act does not prohibit the State Boa:d of Elections
frbm conducting closed préliminary hearings pursuant to section
9-21 Qf The Election Code.

Your second question arises in the followihg factual
context. As noted above, the State Board of Elections isA
charged with investigating and ruling upon complaints filed
pursuant to article Y of The Election Code. Subparts 2 and 3
of Part 10 of the Board's regulations set forth the Board's
procedures for implementing its statutory duties under section
9-21 of the Code. (198l Illinois Register 12,117 et seq.) The
general procedure outlined by these rules is as follows: upon
the filing of a complaint, a hearing examiner is appointed to
conduct a closed preliminary hearing on the allegations of the
complaint. (Rule 206.) Upon the conclusion of this hearing,
the hearing examiner submits to the Board a written report
which summarizes all the testimony and makes a recommendation
as to whether the complaint has been filed on‘justifiable
grounds. (Rule 210.) After it receives the hearing examiner's
report, the Board then determines whether the complaint was
filed on justifiable grounds. (Rule 211.) 1If the Board deter-
mines there are justifiable gfounds for the complaint, it must

order a public hearing. (Rule 302(a).)
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Subpart 3 of Part 10 of the rules governs the Board's
procedure for "public adjudicative hearings'. These procedures
are roughly analogous to those followed under subpart 2 in that
a hearing examiner may be appointed to conduct the hearing
(Rule 302(c)), evidence is gathered, and a report is submitted
' to the Board which includes findings of fact, conclusions of
law, and recommendations for ultimate disposition of the
complaint. (Rule 401.) The Board reviews the report along
with the other documents filed in the proceeding and it then
issues its final order. (Rule 402.)

Section 9-21 of The Election Code imposes specific
time constraints on the performance of these duties. In
pertinent part, it provides that:

" * % 0%

* % % The Board shall render its final judgment
within 21 days of the date the complaint is filed;
except that during the 60 days preceding the date of
the election in reference to which the complaint is
filed, the Board shall render its final judgment
within 7 days of the date the complaint is filed, and
during the 7 days preceding such election, the Board
shall render such judgment before the date of such
election, if possible.'" (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.
46, par. 9-21.)

You note in your letter that in many instances the Board must
conduct both a closed preliminary hearing and a public hearing
within these time limitations.

Because of these time constraints, the Board has

adopted, by rule and regulation, procedures by which it may
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\

conduct a part of its business under section 9-21 of the Code
by telephone conference call in lieu of an in-person meeting.
As part of the closed preliminary hearing process, the Board

has adopted Rule 211 which provides, in pertinent part, as

follows:

" ¥ % %

The Board may consider and discuss the Hearing
Examiner's Report through a conference telephone call
in lieu of an in-person meeting, and such consider-
ation and discussion shall be deemed part of the
closed preliminary hearing process. Any action on the
Hearing Examiner's Report must be taken in open
session, or if taken as part of the telephonic confer-
ence call, that portion of the conference call shall
be broadcast over a speaker phone or other similar
device at both the permanent and branch offices of the
Board and that portion of the broadcast shall be open
to. the media and public." (Rule 211(d).)

Rule 402 contains a similar provision for the public adjudica-

tive hearing process. In pertinent part, it provides that:

" ¥ % %

The Board may consider, discuss and take final
action on any order through a conference telephone
call in lieu of an in-person meeting. Notice shall be
given to the media in advance of such conference
call. The call shall be broadcast over a speaker
phone or other similar device at both the permanent
and branch offices of the Board and such broadcast
shall be open to the media and public. The entire
conference shall also be recorded by a certified court
reporter.

% % % "

(Rule 402(a)(2).)
Your question is whether the Open Meetings Act or any
other State law prohibits the Board from conducting its of-

ficial business by means of an interconnecting telephone
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conference call held pursuant to procedures prescribed in the
above regulations, provided that a statutory quorum is present
and all other requirements of thé Open Meetings Act are met.
For the reasons stated below, it is my opinion that the use of
telephone conference calls for the transaction of public
business is not prohibited under the circumstances which you
have described.

Once again, your question calls for an interpretation
of the principal mandate of the Open Meetings Act that '"[a]ll
meetings of public bodies shall be public meetings'. (Ill.
Rev. Stat. 1981, ch. 102, par. 42.) As before; there is no
question that the State Board of Elections is a public body
within thé meaning of the Act. There is, however, a threshold
question of whether a telephone conference call is a '"meeting"
under the Open Meetings Act. If not, the Act would not apply
and the openness of the Board's telephone conference calls
would not be in issue.

Section 1.02 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1981, ch.
102, par. 41.02) defines meeting as follows:

n W% %

'Meeting' means any gathering of a majority of a
quorum of the members of a public body held for the
purpose of discussing public business.

I S
Assuming that (1) a majority of a quorum of the Board is

present and (2) the conference call is held for the purpose of
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discussing public business, the question arises whether a
telephone conference call is a ‘''gathering' within the meaning
of section 1.02 of the Act.

Initially,.one méy conceive of a gathering as a
physical coming together of persons in a group. (See Webster's
Third New International Dictionary 940 (1981 ed.).) However,
it is also evident that,'with the technology presently avail-
able, a group of persons may come together by non-corporal
means as well. One would have to ignore the common practices
of modern government to exclude the telephone conference call
as a means by which public officials "gather" to conduct public

business. See, e.g., Giordano v. Freedom of Information Com-

mission (Super. Ct. 1979), 36 Conn. Supp. 117, 413 A.2d 493.
Furtherance of the goals of the Open Meetings Act
requires the inclusion of telephone conference.calls in the
definition of meeting under the Act. To do otherwise would
allow public officials to circumvent the Act merely because the
forum for their discussion of public business is telephonic.
‘Such a result would do violence to both the spirit and intent
of the Open Meetings Act. For these reasons, it is my opinion
tnat a telephone conference call involving a majority of a
quorum of a public body held for the purpose of discussing
public business must be considered a neeting under the Open

Meetings Act.
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Giveh then that telephone conference calls are ''meet-
ings' for purposes of the Open Meetings Act, the question at
issue is whether such meetings satisfy the Act's pripcipal
mandate that ''[a]ll meetings of public bodies shall be public
meetings'. (Emphasis added.) (Ill. Rev. Stat. 1981, ch. 102,
par. 42.) This question brings the essential constituentsvof a
“publié” meeting into focus.

The term 'public meeting' is not defined in the Open
Meetings Act. In the absence of a statutory definition indi-
cating a contrary legislative intent, words in a statute are to

be given their plain and ordinary meaning. (Illinois Power Co.

v. Mahin (1978), 72 1I11. 2d 189, 194.) Webster's Third New
International Dictionary at page 1836 (1981 ed.) defines
"public'" as follows:

"% * *accessible to or shared by all members of the
community * * * "

Thus, it is clear that a 'public meeting" is a meeting access-
ible to the public or, in common parlance, aﬁ open meeting.
Applying this definition to the instant situation, I
conclude that telephone conference calls held in accordance
with the procedures outlined in the Board's regulations comply
with the Open Meetings Act's ''public" meetings mandate. Under
Rule 402(a)(2), when the Board meets by use of a telephone

conference call, the call is broadcast over a speaker phone or
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other similar device at both the permanent and branch offices
of the Board. The broadcast is open to the media representa-
tives and the public in general. Thus, the procedure certainly
makes the meeting ''accessible to all members of the community"
who desire to attend. In fact, the procedure in question'may
actually increase public access to the Board‘é meetings because
they are broadcast not only at the Board's permanent office but
also at branch offices. Thus, the meetings are accessible in
more than one location, a feature otherwise not present when
the Board meets in person. |

A consideration of the competing policies underlying
the Open Meetings Act supports this result. It is widely
recognized that, in the formulation of a definition of '"meet-
ing', the public's need for access to information must be |
balanced against the need of public officials to act in an
administratively feasible manner. (See 1974 I1l. Att'y Gen.
Op. 123, 126; 1975 Cal. Att'y Gen. Op. I.L. 75-97.) 1In this
case, the State Board of Elections is given a maximum time
period of 21 days within which it must fender a judgment after
holding one, if not two, hearings at which the full panoply of
due process rights are available: the right to be represented
by an attorney (Rule 109), the right to present evidence,
cross-examine witnesses (Rule 208), the right to discovery

(Rule 305), etc. In some instances, the Board has only seven
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days to complete the entire process. (Ill. Rev. Stat. 1981,
ch. 46, par. 9-21.) 1In addition to these constraints, the
Board's members are not centrally located.

On the other hand, the rights of the public are pro-
tected by the Board's rules. Under Rule 402, the Board's
business conducted in the telephone conference call is limited
to the consideration, discussion and taking of final action on
its own orders made in public adjudicative hearings. Thus, the
essential elements of open government, i.e., the open adjudica-
tion of adverse claims and public access to the final delibera-
tions of the public body, are preserved under the Board's rules.

Similarly, the Board's procedures under subpart 2 of
its rules for meeting by telephone conference call do not upset
the required balance between the public's right of accessAand
the officials' administrative needs. Section 9-21 of The
Election Code makes clear that it is not until the Board deter-
mines that justifiable grounds exist for the complaint that the
hearing process shall become open to the public. Thus, Rule
211 properly deems, as part of the closed preliminary hearing
process, the Board's consideration and discussions leading up
to that determination. Rule 211 permits only these discussions
to be cpnducted by»means of a telephone conference call. Once
final action is contemplated, Rule 211 requires that the Board

go into open session or broadcast the conference call to the
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public at its permanent and branéh offices. These procedures
implement, to the fullest extent possible under section 9-21 of
The Election Code, the mandate of the Open Meetings Act that
the conduct of official business be opén to the public.

Several other jurisdictions are in agreement that
telephone conference calls may provide the requisite degree of
bpenness under open meetings legislation. The laws of Montana,
Utah, Connecticut and New Jersey expressly define "meeting" as
including the convening of public officials corporally of_by
means of telephonic or other electronic communication. (§g§

The National Association of Attorneys General, Open Meetings:

Actions and Meetings Covered 38 (1979).) These open meetings

laws thus contemplate that telephonic meetings may be lawfully
beld so long as they are accessible to the public and the other
provisions of the applicable open meetings laws are met. In
addition, the Attorneys General of Ohio and Florida have deter-
mined that telephoﬁe conference calls are not violations per se
of their respective open meetings laws provided that the public
may listen and that there is compliance with the laws' other

requirements. Ohio Office of the Attorney General, An Analysis

of R.C. 121.22 as Amended by AM.S.B.No. 74 (November 20, 1975),

p. &4; 1975 Fla. Att'y Gen. Op. 75-59.
Therefore, it is my opinion that the Open Meetings Act

does not prohibit the State Board of Elections from conducting
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its official business by means of an interconnecting telephone
conference call held pursuant to its adopted regulations so
long as there is full compliance with ail of the Act's require-
ments. Further, 1 am aware of no other provision or principle
of law which would prohibit the Board from transacting its
business in the manner contemplated.

Very truly yours,




